Hollandse hoofd gerechten

Blote billen in het gras

500 gr snijbonen, 250 gr. witte bonen, 1 kilo aardappelen, slagersrookworst, 2 dl melk, (bak)boter

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze samen met de snijbonen en de rookworst. Verwarm de witte bonen apart. Na het koken alles afgieten. Schep de aardappelen en de bonen goed door elkaar met een klontje boter. Serveer de stamppot met een lekker stuk rookworst. In plaats van snijbonen kan ook gekozen worden voor kort afgesneden sperziebonen. Er werd beweerd  dat dit ouderwetse recept je van een 'kater' af helpt.

Boerenkool

500 gr fijngesneden boerenkool, 800 gr kruimige aardappels, 200 gr gerookte spekreepjes, 10 gr zout, versgemalen peper, klein scheutje azijn, een stamppotstamper

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Leg ze in een grote pan, gevuld met een flinke laag water (zodat de aardappels bijna onder staan) voorzien van het zout. Hier bovenop leg je de boerenkool. Breng het geheel aan de kook en laat het (met het deksel op de pan) minstens 25 minuten zachtjes gaar koken. Prik in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn. Dan vallen ze gemakkelijk uit elkaar. In de tussentijd braad je de spekreepjes aan (ongeveer 5 minuten). Het stampen van de boerenkool Zijn de aardappels gaar? Dan ben je klaar om de boerenkool te stampen. Giet hiervoor eerst het kookvocht af en vang dit op in een bakje. Je gebruikt het dadelijk om de stamppot wat smeuïger mee te maken. Stamp nu met een stamppotstamper het geheel goed fijn. Giet er een scheutje azijn doorheen en eventueel (wanneer het geheel te droog is) nog wat van het kookvocht. Spekreepjes er doorheen en klaar ben je. Je kunt wanneer je dat lekker vindt de stamppot nog wat meer smaak geven door wat versgemalen peper toe te voegen. Boerenkool stamppot smaakt heerlijk met wat gebakken uitjes, een rookworst of wat zuur erbij.

Bruinebonen met spek

500 gr. (pot) bruine bonen, 300 gr. mager rookspek ,2 - 3 uien, (bak)boter

De bruine bonen gaan uit de pot in de pan en worden verwarmd. Geef er zo nodig een snufje zout bij. Bak de in plakken of blokjes gesneden uien in de koekenpan met de spekblokjes. Ook kun je in plaats van rookspek speklappen gebruiken. Na het bakken van de speklappen giet je een deel van het bakvet in de bonen die je daarna na een paar minuten afgiet.

Draadjes vlees met...

500 gr sukadelapjes ,  1 el azijn , 2 plakken ontbijtkoek , 1 ui , 1 laurierblaadje , mosterd naar smaak, 6 kruidnagels , tijm ,  peper , tomatenketchup , 1 el appelstroop ,

Braad het vlees aan in een braadpan . Voeg daarna wat water  en de azijn toe. Voeg de plakken ontbijtkoek toe . Voeg in delen de rest van de ingredienten toe. Laat het mengsel pruttelen tot het gaar is, ongeveer 2 uur. Zorg dat er voldoende vocht in de pan blijft. Voeg zonodig wat heet water toe, zodat de temperatuur van het vlees niet daalt. lekker met rode kool met appeltjes en appelmoes.

Hete bliksem

1½ kg aardappels, 1½ kg zure appels, 500 gr gehakt, 300 gr ui, 250 gr suiker, olie of boter, 1 tl kaneel, versgemalen zout en peper naar smaak,

Zet 1,5 liter water op. Schil de aardappels desgewenst, of als je dit niet doet, boen ze dan goed schoon zodat er geen zand aan blijft zitten. Snijd de aardappels in kleinere stukjes en zet ze in een pan met water op het vuur. Zorg daarbij dat de aardappels net onder water staan. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Schil ondertussen de appels, snijd ze in kleinere stukken en kook ze in een grote pan (waar later ook de andere ingrediënten bij kunnen). Zet de appels op in een pan met ongeveer 5 cm water (de appels hoeven dus niet onder water te staan) en doe de deksel dicht tot het water kookt. Haal vervolgens de deksel eraf en schep de appels af en toe om. De appels zullen zacht worden en veranderen in appelmoes. Dit duurt ongeveer 12 minuten, Snijd de uien fijn en fruit ze in een pan met een dikke bodem in olie of boter tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en rul het. Stamp vervolgens de aardappels en doe de aardappelpuree en het gehakt bij de appels. Doe de suiker erbij. De aangegeven hoeveelheid is een indicatie. Hou je van zoete hete bliksem, dan is dit een goede hoeveelheid. Heb je hem graag wat zuurder, doe er dan minder in. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Voeg ook 1 theelepel kaneel en versgemalen zout en (witte) peper naar smaak toe

Hutspot met klapstuk

500 gr klapstuk (runderborst) 1 kilo aardappels (geschild) 1 kilo winterwortel (geschild) 500 gr uien 2 bouillonblokjes (runder) 30 g boter (of margarine) snufje zout snufje peper

Breng 1 liter water met de bouillonblokjes aan de kook. Voeg de klapstuk toe en laat deze ± 90 minuten zachtjes koken. Schil de aardappels en de wortels en snijd ze in stukken. Neem het vlees even uit de pan en doe alle groenten in de bouillon. Leg het vlees er bovenop en laat het nog ± 20 minuten koken. Neem het vlees uit de pan. Snijd het in vier plakken. Stamp de groenten fijn en roer er de boter door. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met grove mosterd en een kuiltje bouillon van de klapstuk.

Gebakken lever met rookspek en ui

500 gr lever, 1 grote ui in ringen, 2 el bloem, 100 gr plakjes rookspek, 150 gr margarine, peper en zout.

Het velletje van de lever afhalen en de lever in dikke plakken snijden, wassen en afdrogen. Het rookspek uitbakken, hierna uitnemen en de uiringen in het vet bruinbakken. De lever omwentelen in de bloem met peper en zout. Een klontje margarine bij het vet doen en de lever hierin bruin bakken. Bak het rookspek en ui op het laatst even mee. Serveren.

Kruudmoes

200 gr gort, 1,5 liter karnemelk,150 gr rozijnen,1 slagers rookworst,150 gr zuurkoolspek,verse kruiden als: kervel, bieslook, selderij, kruizemeunt, peterselie

Week de gort gedurende de dag in ruim water. Giet het weekwater er daarna af. De karnemelk, de gort en neen snufje zout al roerend aan de kook brengen en het stukje spek en de rozijnen toevoegen. Laat alles in ongeveer 1,5 uur zachtjes gaar koken. Je kunt ook vluggort nemen dan ben je in 20 minuutjes klaar. Wanneer de moes te dik wordt kun je er wat karnemelk aan toevoegen. Kook de rookworst in het laatste half uur zacht mee. Was de kruiden en hak ze fijn. Laat ze de laatste 5 minuten meetrekken. Niet koken. Snijd de worst aan plakjes en het spek aan blokjes. Roer er nog een klontje boter door.

Zuurkool met spek

500 gr zuurkoolspek, 2 zakken (elk 500 gr) wijnzuurkool, 2 kilo kruimige aardappelen geschild en in kwarten, paar scheutjes melk, 50 gr boter, zout en peper naar smaak.

Doe de aardappelen en daar boven op de zuurkool in een grote pan met ruim water. Strooi er zout en peper naar smaak over. Leg het zuurkoolspek op de zuurkool en duuw het er wat in Dek af met een deksel en breng aan de kook. Laat ca 1 uur koken Giet het daarna af en houd het zuurkoolspek apart en warm Stamp de aardappelen en de zuurkool met de boter en wat melk (of kookvocht). Snijd het zuurkoolspek in 4 plakken en serveer.