Recepten uit de Nederlands-Indische keuken

02 saling percaya.mp3

Mijn favoriete keuken blijft wel de Indische keuken. Ik heb gelukkig veel originele Indische recepten kunnen krijgen uit de kookboekjes van mijn Indische vrienden, de kokkies en van de Indische tantes.  Indisch eten is in feite Nederlands-Indië eten, dat is aangevuld met allerlei gerechten, hartige hapjes en koekjes van Europese oorsprong. De laatste zijn aangepast aan de Indo-smaak zoals biefstuk, gesmoorde kip, paté, zwartzuur van kip of eend, pastei, ayam kodok, hachee, macaronischotel, fricadel en risolles.

Vele van deze lekkernijen kwamen veel later terecht op de tafels van welgestelde Indonesiërs onder iets gewijzigde namen: bistek, kaasstengel, semur ayam, brongkos, pergedel en dadar risol. Ik zou zeggen: Geniet ervan, want het geheim van de Indische tantes is voor altijd vastgelegd !

Druk hiernaast op de  "playknop"  van de MP3 speler voor een heerlijk Indo muziekje

Rijst koken

Rijst kunnen we koken in een rijststomer of in een pan met deksel. We nemen 75-100 gr. langkorrelige witte rijst per persoon ( basmati of pandan). Een handige meetmethode: Zorg dat de rijst ongeveer één vingerkootje onder water staat. Zorg dat de rijst gelijkmatig verdeeld op de bodem ligt en voeg, als je dat lekker vindt, een snufje zout toe. Dit geldt ook voor de rijststomer. Breng het water aan de kook op hoog vuur. Laat de rijst 2-3 minuten flink koken, zet het vuur dan zo laag mogelijk en laat de rijst met het deksel op de pan zo’n 10 minuten zachtjes garen. Houd al die tijd het deksel op de pan. Draai het vuur uit en laat de pan, met het deksel erop, nog 10 minuten staan. Hierdoor wordt de rijst zacht en blijft er zo min mogelijk op de bodem plakken. Bij de rijststomer hoef je alleen de "aan" knop in te drukken, de rest gaat vanzelf. Roer de rijst voorzichtig om met een vork, zorg dat je hierbij zo min mogelijk korrels breekt. Doe de rijst in een grote schaal en roer nogmaals om met een vork. Serveer stomend heet.