Hollandse nagerechten

Bibber pudding met bessen

6 blaadjes gelatine, 100 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 200 ml fruitsiroop cassis, 50 gr fruit naar keuze, bijv. blauwe bessen en/of bramen, 1 takje munt, 150 ml water, 1 puddingvorm (inhoud 1 L).

Week de gelatine in een kom met ruim koud water. Breng in een steelpan de suiker, vanillesuiker en het water tegen de kook aan. Los de suiker op en laat de siroop afkoelen. Meng de fruitsiroop met 400 ml koud water. Meng de suikersiroop met de aangemaakte cassis en schenk in de met koud water omgespoelde (niet afgedroogde) puddingvorm. Zet de jelly afgedekt minstens 6 uur in de koelkast. Houd vóór het storten de vorm 3-4 tellen in warm water. Leg een schaal of plat bord op de vorm en keer ze samen. Garneer de jelly met het fruit en de munt en laat het bibberen beginnen.

Boerenjongens met room en lange vingers

4 el boerenjongens (rozijnen op brandewijn), 50 ml brandewijn (uit de pot van de boerenjongens), 1 citroen schoongeboend, 3 el poedersuiker, 200 gr slagroom ijskoud, 8 lange vingers.

Een ruime kom in de koelkast koud laten worden. Boerenjongens over vier glazen verdelen en deze eveneens in de koelkast zetten. Met dunschiller schilletjes van de citroen trekken en in mooie reepjes snijden. Citroen uitpersen. In een maatbeker brandewijn, citroensap en poedersuiker mengen tot poedersuiker is opgelost. Slagroom in de koude kom schenken en met de Mixer kloppen tot een net niet stijve, lobbige room.  Tijdens het kloppen scheutje voor scheutje het brandewijnmengsel toevoegen. Blijven kloppen tot alles goed gemengd is. Room op rozijnen in de glazen scheppen en versieren met citroenschilletjes. Glazen tot gebruik, maar minimaal 1 uur in de koelkast zetten. Serveren met lange vingers

Griesmeelpudding

700 ml melk, 125 ml slagroom, 80 gr suiker, 1 vanillestokje opengesneden en merg eruit geschraapt, 100 gr griesmeel, bosvruchtensaus.

Meng de melk, slagroom, suiker en het merg uit het vanillestokje in een steelpan. Breng aan de kook. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur en strooi je de griesmeel erdoor, onder voortdurend roeren met een garde. Zet weer terug op het vuur en laat 5 minuten zachtjes koken tot de pap dikker wordt. Spoel een puddingvorm van ongeveer 1 liter om met koud water. Vul de vorm met de griesmeelpap en bedek direct met plastic huishoudfolie. Laat een half uur afkoelen. Zet de puddingvorm nu minstens 3 uur in de koelkast om helemaal stevig te worden. Als je klaar bent om te serveren, stort je de pudding op een groot bord en schenk je de bosvruchtensaus hier overheen.

Hangop met aardbeien

1 liter volle yoghurt 250 ml slagroom 2 el suiker, 250 gr verse aardbeien,  4 el poedersuiker,  2 vanille stokjes.

Zet een vergiet of een zeef op een pan Een theedoek even goed uitspoelen onder de kraan en uitwringen De natte theedoek in de zeef leggen Giet voorzichtig de volle yoghurt in de theedoek Afdekken met keukenplastic Zet de hangop in wording in de koeling en wacht 8 uur tot de hangop uitgelekt is Schep de hangop uit de theedoek en doe dat in een grote kom 4 eetlepels poedersuiker (meer of minder naar smaak) door de hangop roeren De vanillestokjes in de lengte doormidden snijden en met een mesje het merg eruit schrapen en ook de vanille door de hangop roeren De slagroom met 2 eetlepels suiker stijf kloppen De slagroom voor 75% door de hangop spatelen (de rest van de slagroom gebruiken om te garneren) Nu even proeven of het zoet genoeg is De aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en halveren Schep de hangop met slagroom in een kommetje of dessertglas De aardbeien verdelen over de desserts Garneer met nog een beetje slagroom bovenop

Lammetjespap

1 lt melk, 60 gr bloem, snuif zout, suiker naar smaak.

Breng de helft van de melk aan de kook. Roer de bloem en zout door de rest van de melk en maak er een glad papje van. Giet dit al roerende door de kokende melk, laat het aan de kook komen en laat het even doorkoken. Op smaak afmaken met de suiker.

Rijstepap

125 gr dessertrijst/risottorijst, 500 ml melk, 2 el suiker, 1 vanillestokje, Snufje zout, bruine suiker

Kook de rijst met de melk. Schraap het merg uit de vanille en voeg dit aan het mengsel toe(of gebruik vanille poeder). Voeg daarna suiker en een snufje zout toe, rustig koken en roeren 15 minuten lang. Serveer dit met bruine suiker koud of lauwwarm.

Vla 2 kleuren

0,5 lt melk, 3 el suiker, 3 el vlapoeder

Meng de vlapoeder en de suiker met een weinig koude melk tot een glad papje. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg daaraan langzaam en steeds roerend het papje toe. Laat de vla onder steeds roeren even doorkoken.Haal de vla van het vuur en blijf door roeren om velvorming tegen te gaan. Tweekleuren vla: Nogmaals de vla maken als hiervoor aangegeven, maar voeg extra twee eetlepels cacaopoeder toe en wat meer suiker. Beide vlasoorten nu gelijktijdig langs de wanden van een schaaltje schenken. Lekker met een dot slagroom