Babi Acar

400 gr magere speklappen, zout naar smaak, 1 el olie, 1 tl suiker, 3 el azijn, 1 el mosterd, 300 ml water, boemboe: 4 cm kunyit (kurkuma), 2 cm gember (jahe/djahé), 3 kemirinoten, 3 tn knoflook.

Snijd het vlees in stukken van 3 cm lengte. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een pan het water en kook hierin het vlees met het zout voor 15 minuten. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de boemboe voor 2 minuten. Voeg vervolgens het uitgelekt vlees, de azijn en de suiker toe en laat dit 5 minuten sudderen. Eventueel wat bouillon toevoegen en als laatste de mosterd er door heen roeren.

Babi Ambon

500 gr varkensvlees, 4 rode lomboks, 1/2 theel zwarte peper, 4 el ketjap manis, 1 prei, zout naar smaak, 150 ml water, olie.

Snijd het vlees in dobbelsteentjes en de lomboks en prei fijn. Verhit in een wok/wadjan wat olie en bak hierin het vlees bruin. Voeg dan de lomboks en de prei toe met de ketjap en het water en stoof dit verder totdat het vlees gaar is. Op smaak brengen met peper en zout.

Babi ketjap

1 kg varkensvlees, 4 etl olie, 2 etl water, 10 etl gesnipperde uien, 4 gesnipperde teentjes knoflook, ½ tl peper, 3 tl gemberpoeder, 2 etl fijngehakte bakgember, 1 etl gembervocht, 2 etl +azijn, 4 etl ketjap, zout.

Bestrooi het vlees met peper, gemberpoeder en zout en laat dit een uurtje intrekken. Braad het daarna in de olie tot het lichtbruin is, bak ook de uien en de knoflook mee. Voeg er een scheutwater aan toe, de gesneden bakgember en het gembervocht, azijn en ketjap. Laat het gerecht doorsudderen tot het vlees zacht is (ca 1½ uur). Voeg water en ketjap toe als het te droog wordt. Babi ketjap komt meer op smaak als men het een dag van tevoren maakt. 

Babi pangang

Ongeveer 750 gram buikspek aan een stuk of magere speklappen , 1/2 a 3/4 dl jenever    Boemboes: 3 theelepels babi pangang kruiden (old spices powder) , 2 tl paprika poeder, 2 tl knoflookpoeder , zout en peper naar smaak  

Wrijf het vlees of de speklappen goed in met de boemboes en giet de jenever eroverheen. Laat het ongeveer 3 uur intrekken en leg het vlees dan op een ovenschaal. Verwarm de oven ongeveer 10 minuten voor op 275 ° C. Zet de schaal met het vlees in de oven en laat het vlees ongeveer 1 á 1 1/2 uur roosteren op 200 á 225 ° C. Het vlees moet dan lekker bruin en knapperig zijn. Als het vlees gaar is, snijd u het in heel dunne reepjes en u serveert er babi pangangsaus apart bij. Als u geen oven bezit, kunt u het vlees bakken in een koekenpan met ongeveer 2 eetlepels slaolie. Bak het vlees goed krokant aan beide kanten.

Babi rujak

500 gr varkensvlees, 1 limoen (sap), zout naar smaak, 200 ml kokosmelk, 2 el olie, boemboe: 3 sjalotten, 3 tn knoflook, 1 tl sambal manis, 3 cm laos, 1/2 theel ketumbar, 1/2 theel jinten, 4 kemiri-noten, 1 theel trassi

Snijd het vlees in stukjes. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de boemboe voor 3 minuten.  Voeg dan het vlees toe en bak dit nog 2 minuten. Vervolgens de jerut purut, het zout, de limoensap en de kokosmelk toevoegen en het geheel zachtjes gaar stoven. 

Babi smoor

4 Chinese champignons, 150 gr geroosterd varkensvlees, 1/2 bosje selderij, 150 gr Chinese kool, 50 gr bamboescheuten, 100 gr taugé, 6 peultjes, 5 cm gember (jahe/djahé), 2 teentje knoflook, 3 el olie, 1 el rijstwijn (of anders sherry), 100 ml kippenbouillon

Week eerst de champignons in warm water en verwijder dan de harde steeltjes. Snijd het vlees in plakjes, de selderij fijn, de bamboescheuten in dunne reepjes en de kool in stukjes. Rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit de knoflook en de gember voor 1 minuut.  Voeg dan het vlees toe gevolgd door de rijstwijn. Dan de groenten toevoegen en deze 1 minuut sauteren. De bouillon toevoegen en de groenten verder gaar stoven.

Bakso kool

6 grote koolbladeren, 2½ ons varkensgehakt, 1 ui fijngesnipperd, 4 tn knoflook fijn gesnipperd, 1 ei, ½ el Kecap, peper en zout

De koolbladeren worden even in kokend water slap gemaakt. Meng het gehakt met  de fijngesnipperde ui en de knoflook. Voeg dan het ei toe, de kecap en de peper en  zout. Meng alles goed door elkaar. Verdeel dan het gehakt over de 6 koolbladeren  en vouw het dicht tot mooie rechthoekige pakketjes. Stoom het vervolgens gaar in  ongeveer 45 minuten. Serveer dit gerecht met een kommetje saus van kecap, peper  en citroensap.

Ritja Ritja

500 gram magere varkenslappen, 0,5 dl slaolie, 2 grote uien, 5 tn knoflook, 0,5 el assem, 1,5 dl water Boemboes: 2 blaadjes salam, 1 plakje laos, 1 a 2 plakjes djahe, 3 tl sambal oelek, 1 tl trassi, 2 tl suiker, 1 theelepel vetjin, zout naar smaak.

Snijd het vlees in dobbel steentjes. Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig. Voeg de boemboes toe en fruit die mee. Voeg het vlees erbij en fruit dit eveneens lichtjes mee. Blus het geheel met assem opgelost in water en laat het vlees ongeveer 1 uur sudderen. Verwijder voor het opdienen de blaadjes, sereh,laos en djahe Dit is een pedis (heet) gerecht.


Sambal goreng babi

400 gram varkensvlees (in dikke plakjes snijden, groter dan hachévlees), 7 sjalotjes of 2 grote uien (fijnsnijden), 1 tn knoflook (fijnsnijden), 1 el sambal oelek , 1,5 tl djahépoeder, 1 hele sereh-wortel (in 4 stukken snijden), 3 stuks daon djeroek-blaadjes, 3 salam-blaadjes, zout naar smaak, citroensap of 1 el azijn.

In een braadpan 1 à 2 eetlepels olie doen, zodra de olie goed warm is, de uien, knoflook, sambal, djahé, sereh, djeroek- en salamblaadjes er in doen. Dit alles even doorfruiten, goed roeren om aanbranden te voorkomen, dan het vlees, de tomaten, het citroensap, enz. er bij doen, het geheel goed mengen, deksel er op en verder gaar laten smoren, totdat het vlees zacht is. Af en toe flink scheppen en roeren en een klein beetje water er bij doen, voor de rest naar eigen smaak aannvullen met veel of weinig jus. Geen soep er van maken en in dit gerecht, beslist geen suiker toevoegen (wat bij de meeste gerechten (sambal gorengs) wel wordt gedaan).


Saté babi

8 satéprikkers. 400 gr varkensvlees, 1 tl honing, 1 tl djahe, 4 tn knoflook, 2 middelgrote bananen (niet te rijp), 3 tl sambal manis, ½ dl ketjap manis, ½ dl olie, 2 tl scherpe mosterd, 1 tl ketoembar, 6 el pindakaas , 16 plakjes ontbijtspek, 5 el gemalen kokos.

De satéprikkers 1 uur in ruim water liggen. Maak een marinade van de ketjap, honing, mosterd, djahe, ketoembar en de uitgeperste knoflook. Alles goed door elkaar roeren. Varkensvlees in 16 gelijke stukken snijden en door de marinade mengen. 2 uur afgedekt in de koelkast laten staan af en toe omscheppen.  Ondertussen in een pannetje 2 dl water en de pindakaas al roerend zachtjes aan de kook brengen tot de pindakaas is opgelost, blijven roeren. Vlees uit de marinade halen nemen en droogdeppen. Marinade bewaren. Bananen in stukjes snijden van 2 cm. en stevig omwikkelen met een plakje ontbijtspek. Om en om vlees en banaan aan de satéprikkers rijgen. 2 vlees, 2 banaan per prikker. Prikker onder de gril of op BBQ in 10 min. goudbruin grilleren. Ondertussen de sambal manis, 3 el geraspte kokos en de achtergehouden marinade door de pindakaas roeren. Al roerende zachtjes aan de kook brengen. Op smaak brengen met wat citroensap. Strooi rest van de geraspte kokos lichtjes over de sate. 

Speklapjes gember

1 kg speklapjes zonder zwoerd, 2 grote uien, 2 teentjes bawang putih, 1 potje gesneden gember van 225 gr, 3 el azijn, 3 el kecap manis,

Snijd de speklapjes in repen en bak ze . Voeg de gesneden uien en bawang putih toe. Bak de uien glazig, voeg dan de gember met sap toe en eveneens de kecap en azijn. Laat dit een tijdje sudderen onder af en toe roeren tot het een donkere kleur heeft gekregen.

Speklapjes in ketjapsaus

500 gr speklapjes (in repen), 2 tl gemberpoeder (djahé), 100 ml ketjap manis, 3 el wokolie, 2 uien (gesnipperd), 3 tn knoflook (fijngehakt), 3 el wittewijnazijn of 3 el blanke azijn, 1 prei (in smalle ringen).

Bestrooi de spekrepen met gemberpoeder, zout en peper. Giet er een scheutje ketjap over, meng goed en laat even marineren. Verhit de olie en bak hierin het vlees in porties zodat het niet gaat koken. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2-3 minuten mee. Meng de ketjap, azijn en een scheutje water erdoor en laat circa 20 minuten sudderen op een lage stand zodat de saus indikt. Voeg de laatste 5 minuten de prei toe.

TJAP TJOY

350 gr. varkensvlees in blokjes, 1½ ons ham in blokjes, 1 stang prei, 1½ ons peultjes, 1½ ons kool, 5 el uien fijngesneden`, 5 el Selderij, 4 tn knoflook, 1 tl jahe, 1 el kecap asin, olie, peper en zout.

Trek een bouillon van de blokjes varkensvlees. Was en snijd de groenten, maar laat de peultjes heel. Als het varkensvlees gaar is, haal dan het vlees uit de bouillon en laat het uitlekken. Verwarm de olie en bak de blokjes varkensvlees, met de uien en de knoflook. Voeg de jahe en de selderij toe. Daarna gaan de gesneden groenten erbij en laat alles heel even mee bakken. Dan kan de bouillon erbij en de kecap asin. Kook het geheel totdat de groenten beetgaar zijn. De groenten mogen beslist niet te zacht worden. Voeg dan de blokjes ham toe en maak het op smaak af met peper en zout.