Abon ajam

500 gr. kipfilet, 2 uitgeperste limoenen, 1/2 tl ketumbar, zout naar smaak, mespunt djinten , 3 el olie, 1/2 thl laos , 100 ml water

Leg de kipfilet in een pan met het water en breng het aan de kook. Laat daarna het vlees 15 minuten zachtjes stoven. Haal het vlees uit de pan en rafel het vlees uit elkaar. Meng vervolgens het kippenvlees in een kom met de ketumbar, de djinten, de laos, het limoensap en zout naar smaak. Verhit de olie in een wok/wadjan en bak de kip hierin tot het droog en knapperig is. 

Ajam asem

4 kipkarbonades, 4 drumsticks, 3 rode lomboks , 6 sjalotten,3 el olie, water. boemboe: 85 ml. asem, 2 tl. ketumbar, 2 cm kunyit (kurkuma),3 tn knoflook 

Ontdoe de kip van het vel en kook deze in het water zachtjes voor 15 minuten totdat de kip vrijwel gaar is. Laat de kip drogen en afkoelen. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta en smeer hiermee de kip in. Laat dit minimaal 3 uur intrekken. Snijd de sjalotten en de lomboks fijn. Verhit in een wok/wadjan de 2 el olie en fruit hierin de sjalotten en de lomboks goudbruin en schep het daarna uit de wok/wadjan. voeg 1 el olie toe en bak hierin de stukken kip goudbruin. Bestrooi de kip met de sjalotten/lombok en serveer. 

Ajam bali

 1.25 kg  braadkip, 1 ui fijngesneden, 2 teentjes bawang putih, 3  verse rode lomboks fijn gesneden, 4  kemiri noten, 2 tl gula jawa, 2 el citroen sap, 1/2 tl.  zout, 125 ml santen, 1 el. kecap, 1 tl.gehakte verse jahe/gember, olijfolie

Draai de ui, bawang putih, jahe/gember, lomboks, kemiri en kecap in de elektrische molen totdat het fijn is. Snijd de kip in stukken en droog die goed .Verhit 65 ml olie in de wadjan/braadpan en bak de kippenstukken snel tot ze bruin zijn. Laat de kip dan uitlekken op papier. Giet de olie af tot er nog alleen 1 el. in de pan is. Bak de ingrediënten daarin, constant roerend, voor een paar minuten. Voeg gula jawa, citroensap, zout en santen erbij en blijf roeren tot het geheel aan de kook is. Doe de kip er weer bij en laat sudderen zonder deksel gedurende 25 minuten of tot de kip zacht is en de saus dik. Serveer het met witte rijst of nasi gurih, groente gerechten en andere bijgerechten.

Ajam bandung

1 kip van ca. 1 1/2 kg, 1 serehstengel (citroengras) gekneusd, 1 limoen, olie , 3 salam blaadjes 200 ml heet water, zout naar smaak. De boemboe: 5 kemirinootjes , 8 sjalotjes, 6 tn knoflook, 3,5 cm kunyit (kurkuma)

Snijd de kip in stukken. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de boemboe, de sereh en de salamblaadjes voor 5 minuten. Voeg dan de kip toe en bak dit 5 minuten. Dan het water en het zout toevoegen en laat de kip 25 minuten sudderen totdat het vocht is verdampt. Rooster de kippestukken daarna boven een houtskoolvuurtje/ in de grilpan goudbruin. Serveer de kip met sambal naar keuzen en een schijfje limoen. 

Ajam Bawang

1 kilo kip in stukken of 6 poten, 4 el olie, 5 uien in dunne ¼ ringen, 2 rode lombok in stukken, 5 fijn gesneden tn knoflook, 4 fijn gesneden schijven jahe, 6 fijn gesneden schijven laos, 1 bouillonblok of zout, 5 el azijn, 2 el kecap manis, 150 cc heet water.

Braad de kipstukken rondom aan in olie. Maal knoflook, jahe en laos fijn. Doe de gemalen bumbu bij de aangebraden kip, gevolgd door de gesneden uien en lombok. Op niet te hoog vuur een paar minuten meefruiten. Voeg kecap, azijn en 150 cc heet water toe. Semur ongeveer 1 uur of tot de kip gaar is. Serveer: Met witte rijst, sayur kool of andere groente en sambal goreng tahu tempe.

Ajam betawi

300 gr kipfilet, 6 sjalotten, 4 tn knoflook, 100 gr bloem, 1 tl, witte peper, zout naar smaak, olie , 1 el. gula jawa (palmsuiker), 7 el. ketjap manis , 1 el. limoen/citroensap boemboe: 4 tn knoflook, 3 rode lomboks, 7 rawits, 2 tl trasi, 2 tl ketumbar

Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Wrijf de knoflook fijn en snijd de sjalotten in dunne plakjes. Snijd het vlees in dunne plakjes. Wrijf het vlees eerst in met de knoflook. Meng de bloem met het zout en peper en wentel het vlees erdoor. Verhit in een wok/wadjan de olie en bak het vlees in 5 minuten goudbruin. Schep de kip uit de wok/wadjan en laat deze uitlekken. Giet de olie uit de wok/wadjan maar laat 3 el olie achter. Fruit de sjalotten en de knoflook voor 2 minuten. Voeg de boemboe toe en bak dit 2 minuten mee. Dan de suiker en de ketjap toevoegen en laat dit sudderen totdat zich een wat dikke saus gevormd heeft. Dan de kip en het citroensap toevoegen en vervolgens serveren.

Ajam Besengek

1 kip of 4 bouten in nette stukken gesneden, 2 knoflookteentjes, 1 ui, Boemboe besengek (vraag in de toko/winkel om een pakje), 4 eetlepels olie.

De knoflook en het ui fijn stampen of wrijven in de toemboekan of in de keukenmachine malen. Bak de knoflook en ui met de Besengek in de hete olie. Even laten fruiten dan de stukken kip er in en op vuur laten tot het vlees bijna zacht is. Vuur laag en even laten sudderen. Nu kan er zout en zwarte peper naar smaak bijgevoegd worden. Dit gerecht wordt met rijst opgediend  

Ajam bumbu menado 

1 kip van 1200 gr., 1 ei, ½ lt water, bumbu, 2 grote rode lomboks, 5 groene lomboks, 1 tl gemberpoeder, 1 fijn gesneden prei, 2 el fijngesneden basilicum , 2 el fijngesneden peterselie.

Wrijf de uien en de gember fijn. Snijd de kip in grove stukken en zet het op met 0,5  liter kokend water, zout en de kruidenmassa. Kook het hierin gaar. Voeg hierbij dan  de dun gesneden lomboks (eventueel ontpitten). Klop dan het ei met de prei en  basilicum  los. Giet hierbij onder goed roeren de kokende bouillon, ca. 2,5 dl. De  saus moet enigszins binden. Doe daarna de stukken kip op een schaal en giet de  saus er overheen.

Ajam bumbu rujak speciaal

750 gram kipfilet, olie, 1½  fijn gesneden ui, 4 tn knoflook (persen), 1 tl ketoembar, 1 tl djinten, 5 geraspte kemirie nootjes mespuntje trasie, 2 tl tamarinde, 2 plakjes laos, 1 sprietje sereh, 2 salam blaadjes, 1 plakje gemberwortel 1 tl sambal oelek, 1/2  tl paprika poeder, 1 el javaanse suiker, 300 - 500 cc water, 1/3 blok santan (kokos melk) 1 tl koenier of koenjit poeder, 1 kippenbouillon blokje, zout naar smaak

Fruit de fijn gesnipperde ui in hete olie.  Voegt daarna de geperste knoflook, ketoembar,  djinten,  geraspte kemirie nootjes, trasi, koenjit poeder, sambal, paprikapoeder, kippenbouillon, javaanse suiker en tamarinde (asam) aan toe. De laos, sereh, gemberwortel, wat water en de salam blaadjes aan dit mengsel toevoegen. Daarna de stukken kip mee braden. 300 - 400 cc water toevoegen. Laat het gerecht sudderen tot het vlees gaar is. Als het vlees gaar is doe de kokos melk erbij. Goed roeren en laat dit nog eens 5 minuten sudderen.

Ajam kuning

1 grote of 2 kleine kippen, ½ klapper santen , wat olie en zout, wat asam, wat trassi, wat goeladjawa , peper en zout, 1 daon jeruk, 1 daon salam, 6 uitjes, 2 tn knoflook, 6 kemiries, 1 dessertlepel ketumbar, 1 vingerlengte kunir, 3 schijfjes laos

Wrijf de kip in met wat zout en bak in olie tot het kleur heeft. Bak de uien en de  knoflook  even in olie. Wrijf  de kruiden, de asam, trassi , gula jawa, zout en peper  tezamen. Voeg dit toe aan de uien en knoflook. Fruit dit in olie, doe er de santen bij  en laat dan de in stukken gebakken kip zachtjes gaar koken met het jeruk- en daon  salam. De saus moet goed ingedikt zijn.

Ajam masak kemiri

500 gr kip , 2 kopjes water , 4 rode pepers, 4 rode uitjes, 8 kemiri noten, 6 cm serai, 2 el citroensap, 1 tl kunyit, 2 el olie, zout naar smaak.

Snijd de kip in stukken. Snipper de uitjes. Fruit de fijngewreven kruiden in de olie.  Wanneer kemiri, lomboks, uien en kunyit bruin zijn, de kip, serai, citroensap en  water  toevoegen.  Kook de kipstukken dan op een laag vuur. Voeg wat water toe als het gerecht te droog wordt.

Ajam opor

1 kg kip, 7-8 uitjes , 3 teentjes bawang putih, 1 schijfje laos, 1 stukje gember, 1 stukje kunyit, 3 tl ketumbar, 1 tl jinten, 2 kopjes santen, 3-4 kemiris , 1 stengel serai , 4 el olie., 3 aon salam., suiker en zout.

Kip in kleine stukjes snijden. Van de uitjes, bawang putih,laos, gember, kemiri en kunyit een pasta maken. Dit alles fruiten en de kip erbij doen daarna de serai. Dit alles ongeveer 5 minuten laten fruiten. Santen toevoegen en suiker en zout naar smaak. Op een laag vuurtje alles gaar sudderen, maar de kip niet te zacht laten worden. Santen erbij doen als het te dik wordt

Ajam pangang kecap

500 gr. kipkluifjes, 1 tn knoflook uitgeperst , ½ kopje kecap, zout, sap van ½ citroen met een versnipperd vers jeruk purutblad, 2 tl bruine basterdsuiker 

Alles mengen en een uurtje laten intrekken. Dan 7 minuten in de magnetron om aan  te garen. Daarna grillen. Voor wie het pedis wil hebben, voeg een flinke lepel chilisaus aan het mengsel toe. Vooral als je dit snel wil maken is voorgaren in de magnetron wel zo handig. Dan hoef je niet zo lang te roosteren en is het vlees van binnen goed gaar. Daarbij blijft het vlees sappig.

Ajam paniki

1 hele kip van circa 1 kg,7 sjalotjes,2 tn knoflook, 10 rawits, 2 rode lomboks, 1 stukje gember van ca. 4 cm, 1 stukje kunyit van ca. 3 cm, 6 kemirinootjes, 1 stengel sereh, 1/2 kokosnoot, 2 takjes kemangi (basilicum), 2 daun pandan, 4 el plantaardige olie, zout

Maak de kip schoon en snijd deze in kleine stukjes. Pel de sjalotjes en de knoflook. Maak de lomboks en de rawits schoon. Schil de gember en de kunyit. Maal dit alles met de kemiries in de cobek of de blender tot een pasta. Knip het bovenste deel van de sereh en knip de stengel in stukjes. Rasp de kokos en trek met 1 kopje lauw water de santen eruit (met 2 kopjes lauw water als u dit gerecht in een pan bereidt). Vermeng de kruidenpasta met de stukjes kip, de santen, de daun kemangi, de sereh, de daun pandan en de olie. Voeg zout naar smaak toe. Verhit de olie in een pan en sauteer de stukjes kip zonder de santen circa 15 minuten. Voeg de santen toe en laat alles op laag vuur gaarstoven

Ajam rica rica

1 kip, 1 limoen, 1,5 theelepel zout, 5 el olie . boemboe: 4 rode lomboks , 3 cm gember , 1 serehstengel, 2 djeruk purut , 2 tomaten gesneden

Snijd de kip in 4 stukken en marineer het vlees met een mengsel van het zout en limoensap. Laat het vlees dan 30 minuten staan. Rooster de kip op een houtskoolvuurtjes halfgaar. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn en smeer hiermee de kipstukken in. Rooster daarna de kip gaar en bedruip het vlees met de boemboe tijdens het roosteren

Ajam smoor

1 Kip in stukken gesneden, 1 pakje of kuipje boemboe Ajam Smoor. Indien u de Boemboe niet kan vinden gebruik dan de volgende ingredienten. 1 tl nootmuskaat geraspt, 2 tl bruine suiker, 2 uien gesneden, 2 tn knoflook gesmipperd, 3 kruidnagels 3 el zoete ketjap (bentang manis), 1 kopje kippen bouillon,  1 kleine komkommer , zout naar smaak. 2 tl peper uit de molen

Maak de stukken kip droog met keukenpapier. Voeg de nootmuskaat erbij, wat zout, de bruine suiker en de peper. Meng dit goed door elkaar en wrijf de stukken kip hiermee in. Laat de stukken kip dan eventjes intrekken (5 minutenVerhit olie in een wok en bak hierin de kip goudbruin en knapperig. Haal ze uit de pan. Fruit nu de ui en knoflook lichtjes. Voeg de kruidnagel eraan toe. Giet dan 1 kopje kippebouillon, de sojasaus en de stukken kip erbij. Laat het geheel op klein vuur 20 minuten stoven. Opdienen in voorverwarmde schaal. Garneer met komkommerschijfjes.

Hete kip

8 drumsticks, 4 el limoensap 2 gedroogde chilipepers (fijngestampt) of 1 mespunt cayennepeper, 5 tn knoflook (geperst), 5 el zoete chilisaus, 3 el wokolie.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Wrijf de drumsticks in met 2 eetlepels limoensap, de rode pepers en de helft van de knoflook. Laat even marineren. Meng de rest van het limoensap en de knoflook met de chilisaus. Verhit de wokolie in een koekenpan en bak hierin de drumsticks rondom lichtbruin. Leg ze met het bakvet in een ovenschaal en bestrijk met de chilisaus. Bak de kip in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar.