Sambal badjak

8 sjalotten, 250 gram rijpe rode pepers, 8 tn knoflook, stukje trassi van 1,5 x 1,5 centimeter, 1 schijf goela djawa, citroensap, 3 el olie, 4 el ketjap manis, vijzel of keukenmachine, potjes voor de sambal, knoflookpers

Maak de sjalotten schoon en maal ze helemaal fijn in de vijzel of keukenmachine Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotjes op laag vuur; ze moeten glazig, maar niet bruin worden Snijd de stengels van de rode pepers Maal de pepers fijn in de vijzel of keukenmachine Doe de fijngemalen pepers bij de sjalotjes in de pan Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan Hak de trassi en goela djawa fijn en doe ook dit in de pan Knijp een citroen uit boven de pan, het gaat om het sap Voeg de ketjap manis toe Laat nu de sambal pruttelen in de pan tot ze droog is Verdeel de sambal over de potjes

Sambal boedak

1 rode ui, 4 tn knoflook, 2 el olijfolie, 20 rode pepers, 2 tl Serehpoeder , 1 el geraspte kokos, 1 snufje zout.

Haal de zaadjes uit de rode pepers en snij de rode pepers heel fijn, en de ui en de knoflook snij je ook eventje heel fijn. Bak de uien en de knoflook bruin en voeg de, geraspte kokos en de serepoeder bij. En laat alles eventjes samen bakken niet al te lang zo ongeveer 10 a 15 min. Neem de pan van het vuur en laat de sambal afkoelen.

Sambal brandal

12 rode lomboks fijngesneden, 8 kemirie noten fijngestampt, 2 els citroensap, 2 blaadjes jeruk purut, 1 grote ui fijngesneden, 3 tn knoflook, 1 stukje trassi, een kopje olie, zout.

Maal of ulek de lombok met de kemirie en de trassi. Bak de ui en de knoflook in de olie en voeg dan het lombok, kemirie, trassi mengsel toe. Daarna gaan de jeruk purutblaadjes, het citroensap en wat zout erbij. Temper het vuur en laat de sambal inkoken totdat de olie is opgelost.

Sambal Katjang

4 kemiri, 1 ons gebakken pinda's, 1 el zout, stukje trassi, 1 el suiker, 2 el azijn, 5 lomboks.

De trassi en de kemiri worden gepoft of gebakken. De pinda's worden net als de kemiri fijngestampt. De lomboks, trassi en het zout fijn stampen en bij de pinda's /kemiri voegen. Goed door elkaar mengen en afmaken met azijn en suiker. Voeg er ca 4 el water aan toe. De sambal moet zuur en pittig van smaak zijn. Lekker bij gestoomde groenten of gebakken tahoe.

Sambal kemiri

16 rawits, 4 kemirinootjes, zout, 1 limoen (sap).

Blancheer de rawits in kokend water en bak de kemirinootjes droog in een koekepan. Wrijf of maal vervolgens alle ingrediënten fijn en meng het met zout naar smaak en limoensap.

Sambal ketjap

1 rode Spaanse peper,met of zonder zaadjes (is minder pittig), 2 tn knoflook geperst, 50 ml Ketjap manis, 4 tl citroensap, 2 el heet water, 2 el gebakken uitjes .

Snijd de knoflook samen met de verse rode peper fijn de rode peper kan met of zonder zaatje gegeten worden. Doe de fijn gesneden knoflook en de verse rode peper in een schaaltje voeg de 50 ml Ketjap bij en de citroensap en wat heet water toe, en roer alle ingrediënten, behalve de gebakken uitjes doorelkaar en zet de saus weg. Voeg de uitjes toe op het moment van opdienen.

Sambal manis

1 ui, 250 gr rode pepers 3 tn knoflook, 2 schijven gula djawa, 3 el olie, 10 el ketjap manis, vijzel of keukenmachine, potjes voor de sambal, knoflookpers.

Maak de ui schoon, snipper hem fijn en maal hem dan fijn in de vijzel of keukenmachine Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur; de ui moet glazig worden, maar niet bruin Snijd de stengels van de rode pepers Maal de pepers fijn in de vijzel of keukenmachine en doe ze bij de ui in de pan Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan Hak de gula djawa héél fijn en doe het in de pan Voeg ook de ketjap manis toe aan het mengsel in de pan Laat de sambal nu even pruttelen tot ze droog is Verdeel de sambal over de potjes

Sambal oelek

30 rode pepers (lombok), 3 tl zout, vijzel of keukenmachine, potjes voor de sambal.

Snijd de stengels van de pepers Maal de pepers met het zout fijn in de vijzel of keukenmachine Verdeel de sambal over de potjes

Sambal Parado

25 rode rawits, 1 limoen, 1/2 tl zout, 1/4 tl suiker, 250 ml kokend water.

Schil de limoen en rasp deze fijn. Week dit voor 1 uur in het water en laat het daarna uitlekken. Wrijf of maal de rawits fijn tot een pasta en meng daardoor heen het zout, de suiker en de limoen.

Sambal pelecing (gebakken sambal met jeruk-limosap)

5 rode lomboks, 7 rawits, 3 sjalotjes, 1 tn knoflook, 1 vleestomaat, 1 tl trassi bakar, ½ tl zout, ½ tl kristalsuiker, 2 el plantaardige olie, sap van 2 jeruk limo (groene).

Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de lomboks en de rawits. Pel de sjalotjes en de knoflook en blancheer of stoom deze ingredienten. Snijd ze daarna evenals de tomaat in kleine stukjes en wrijf dit alles met trassi en zout en suiker in een cobek (vijzel) fijn. Verhit de olie in een wajan en fruit de sambal erin. Sprenkel vlak voor gebruik het djeruk-limosap erover. Vermeng de gekookte kangkung met de sambal pelecing

Sambal tomaat

12 rode pepers, 7 sjalotten, 7 tn knoflook, 200 g kerstomaatjes ,1 plak palmsuiker ,1 serehstengel, 3 cm gember, 1 scheut olie ,1 limoen, 2 blaadjes djeroek peroet (Indisch limoenblad), 2 el appelstroop.

Snijd de rode pepers in ringen. Pel en snipper de sjalotten. Pel en hak de knoflook. Pureer de pepers, sjalotten en knoflook. Snijd de tomaatjes in stukken en pureer apart. Snijd de palmsuiker in stukjes. Kneus en knoop de serehstengel. Schil en snijd de gember grof. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de pepermassa met de palmsuiker en de rasp en het sap van de limoen tot de puree gaat kleuren. Voeg de sereh, gember, djeroek peroet en gepureerde tomaat toe. Laat de sambal inkoken tot het meeste vocht uit de tomaten is gekookt. Breng op smaak met appelstroop. Laat de massa afkoelen en bewaar circa 2 weken in een uitgekookte en afgesloten pot. Verwijder voor het serveren wel de gember, serehstengel en djeroek peroet.

Sambal trassi

3 uien, 12 rode pepers, 9 tn knoflook, 3 tl suiker, 1 tl zout, stukje trassi van 3 bij 3 centimeter, 3 el olie, 4 el assemwater, vijzel of keukenmachine, potjes voor de sambal, knoflookpers.

Maak de uien schoon, snipper ze fijn en maal ze geheel fijn in de vijzel of keukenmachine. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur (glazig, zeker niet bruin laten worden) Snijd de stengels van de pepers, maal ze fijn in vijzel of keukenmachine en doe ze ook in de pan. Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan Hak de trassi fijn en doe in de pan met suiker, zout en asemwater. Laat de sambal nu even pruttelen tot ze droog is Verdeel de sambal over de potjes